back to top

Aronija – biljka budućnosti

Nekada su je Indijanci koristili za vidanje rana, a danas je ovo voće bogato brojnim vitaminima i mineralima jedan od najpoznatijih antioksidansa koji se najčešće pije kao sok.

aronija Aronija   biljka budućnosti

Biljka aronija je bobičasto voće koje izgledom najviše podseća na borovnicu. Njena prapostojbina je područje Severne Amerike, gde su je Indijanci koristili tako što su je mleli, sušili i jeli sa mesom ili pogačom. Ratnici su sveže plodove aronije koristili i kao lek za stomačne tegobe, dok su listove ove biljke upotrebljavali za vidanje rana. Neretko se za ovo voće može čuti naziv sibirska borovnica, s obzirom na to da odlično podnosi zimske uslove i niske temperature. Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati, što je svrstava u zdravu hranu. Ona u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, zbog čega je izuzetno korisna u preventivnom lečenju malignih oboljenja jer efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala. Pored brojnih vitamina i minerala, ovo voće sadrži vrlo redak vitam P, kao i voćni šećer sorbitol.

I HRANA I LEK

Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, poboljšava imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih infekcija… Ona može da bude korisna i u lečenju šećerne bolesti, s obzirom na to da reguliše rad pankreasa. Pored toga, u lekovita svojstva ovog bobičastog voća spada i podsticanje zarastanja rana, usporavanje starenja kože, a može da štiti i od UV zračenja. Aronija se najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok, a nazivaju je i biljkom budućnosti.

 

RECEPT:

SLATKO OD ARONIJE

SASTOJCI: 1 kg aronije, 1 kg šećera i jedan limun

PRIPREMA:

U posudu staviti 150 ml vode. Zatim unutra sipati red aronije, pa šećera, zatim opet aronije i sve tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Na kraju dodati kolutiće limuna i kuvati do željene gustoće. Vrelo slatko staviti u zagrejane tegle i ostaviti da se ohladi.