back to top

Zašto ne ljubiti svog psa?

U jednom danu običnog vlasnika psa „padne“ bar pet poljubaca upućenih četvoronožnom prijatelju. Ovo, međutim, nije tako bezazlen čin razmenjivanja ljubavi, jer pored nje, kako tvrde japanski stručnjaci, razmenjujete i veliki broj bakterija koje mogu biti opasne za vas ali i njega.

pas ljubljenje Zašto ne ljubiti svog psa?

 

Nova studija koja je objavljena u časopisu „Archives of Oral Biology“, tvrdi da se tokom ljubljenja ljubimca između vlasnika i životinje razmeni ogroman broj štetnih bakterija. U ovo istrživanje bilo je uključeno 66 pasa i 81 vlasnik, a u brisevima je pronađen obostrani negativni uticaj.

Iako je pre dve godine dr Paul Maza, jedan od direktora Doma zdravlja na koledžu veterinarske medicine na Univerzitetu Kornel, izjavio da se veliki broj identičnih bakterija i virusa nalazi u usnoj duplji psa i njegovog vlasnika, nova saznanja tvrde drugačije.

Isto poreklo i vrste mikroorganizama nisu negativno uticale na čoveka i njegovog najboljeg prijatelja, ali pošto je to opovrgnuto i shvaćeno da u usnoj duplji pasa ima mnogo više vrsta bakterija koje se prenose i štete čovek, preporučujuemo da dva puta razmislite pre nego što poljubite svog mezimca” kažu japanski naučnici, ističući da ovako dolazi do brojnih oboljenja oralnog sistema kako ljudi tako i pasa.

Ipak, kako znamo da su ljubitelji životinja nepopravljivi u ovom pogledu i da se nikako neće odreći razmenjivanja nežnosti sa svojim ljubimcem, preporučujemo da umanjite broj poljubaca i da to ne bude direktni poljubac „usta na usta ili njušku“.