back to top

Šubare i dalje u trendu

Sa štitnicima za uši ili bez njih, od pravog ili veštačkog krzna, svedena ili raskošna, osim što je stilski modni dodatak broj jedan, šubara sa prvim novembarskim mrazevima postaje nezamenljiv partner pri izlasku iz toplog doma.

Subara 12 Šubare i dalje u trendu

Zimska sezona pruža najveće izazove po pitanju modnih dodataka, jer, osim stilskih, odnosno, estetskih kriterijuma, pre svega moraju zadovoljiti onaj najvažniji, funkcionalni.

Bezvremeni detalj koji odoleva prolaznosti trendova koje moda agresivno diktira, svakako je krznena kapa, u svim svojim varijetetima.

Najpopularniji modeli su klasičan, odnosno kružni, poznat kao šubara, i model koji podrazumeva grejače za uši koji se neretko mogu privremeno ukloniti (vezivanjem na vrhu glave), poznat kao ušanka (na ruskom, kapa koja štiti uši).

Usanka 1a Šubare i dalje u trendu

Ušanka poreklo vodi iz Skandinavije, Azije i Nemačke. Najpoznatiji model, koji je i danas popularan, jeste iz Rusije, a ovakva kapa nastala je kao neophodni deo vojne uniforme prilagođene ledenim zimama Sovjetskog Saveza.

Najčešće se pravi od ovčije kože, a jednako su zastupljeni modeli od veštačkog i prirodnog krzna, i to posebno polarne lisice, zeca i slično.

Specijalno osmišljena da, osim vrha glave, greje i bradu i liniju vilice, takođe je služila da amortizuje slabije udarce u glavu. Iako nije mogla da zameni šlem po čvrstini, ipak se pokazala kao nezamenljiva kad je reč o grejanju i lakoći prilagođavanja i nošenja.

Nama nešto bliži, a time i zastupljeniji model je onaj koji su svojevremeno nosili pripadnici ratničkih trupa u pohodima. Zaštita za glavu u obliku šubare ili kalpaka je po kroju nešto ravnija na vrhu od ruske ušanke i manje glomazna, s obzirom na to da je nošena u krajevima u kojima zime nisu bile toliko oštre.

Borci za prava životinja godinama se zalažu za modele napravljene od veštačkog krzna, koji variraju od vernih kopija do očigledno prenaglašenog sjaja lažne dlake.

Dame od stila obavezno poseduju jedan model krznene kape u svom garderoberu. Bilo da je nasleđen ili kupljen, od veštačkog ili pravog krzna, sa grejačima za uši ili bez njih, ovaj komad modnog dodatka je ne samo vanvremenski aktuelan, već i dokazano praktičan, a kad stegne zima i neophodan.