Šest razloga zbog kojih se treba ljubiti

Ukoliko ste u vezi ili braku, odmah dohvatite svog partnera i udelite mu najstrastveniji poljubac u životu. Ako ste sami, pod hitno pronađite nekoga s kime biste se ljubili. Evo i zašto.

ljubav Šest razloga zbog kojih se treba ljubiti

Poljupci nas zbližavaju s voljenom osobom

Ljubljenje prestavlja glavni način za romantično povezivanje dvoje ljudi. Sa svakim poljupcem našim telom počinje kola hromon sreće oksitocin, koji je zaslužan za tako važno osećanje pripadnosti i emotivne bliskosti.

Ljubljenje jača seksualnu želju

Svi znamo koliko je dobar i redovan seks važan za celokupno fizičko i mentalno zdravlje, ali samopuzdanje. Međutim, bez kvalitetne predigre začinjene poljupcima, seks neće ispoljiti sva svoja lekovita dejstva.

Poljupci nas štite od bolesti

Razmenom pljuvačke jačamo imunitet, štitimo se od bolesti, a posebno od viroza koje haraju u ovo doba godine. Sjajan osećaj i optimizam nakon romantičnog poljupca takođe daje organizmu dodatnu snagu da se izbori sa svim nedaćama.

Poljubac je eliksir sreće

Dok se ljubimo, pored oksitocina, luči se i endorfin, hormon koji podiže raspoloženje. Zašto piti antidepresive, kada se možemo ljubiti?

Poljupci ublažavaju bol

Još jedan hormon kola našim venama dok se ljubimo. U pitanju je adrenalin, koji nam ubrzava rad srca, a samim tim i cirkulaciju. Mnogi se kunu da je najbolji lek za glavobolju upravo poljubac.