back to top

Manje poznati simptomi raka dojke

Rani stadijum raka dojke ne izaziva bol, a najpoznatiji simptom – kvržica – ukazuje da je rak u naprednoj fazi.

Postoje manje poznati simptomi raka dojke. Izdvojili smo 5 simtpoma raka dojke za koje mnoge žene nisu upoznate.

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka, a javlja se i kod nekih muškaraca. S godinama se rizik od pojave bolesti povećava, ali rana detekcija spašava živote. Na šta trebate obratiti posebnu pažnju?

Većina obolelih od raka dojke starija je od 40 godina, no bolest se može razviti i u ranijim godinama i tada je češće agresivnija. Rana detekcija kod ovih pacijenata još je važnija.

Udruženja lekara zato apeluju na redovne specijalističke pretrage kojima će se detektovati rak u najranijoj fazi. Neke simptome može videti i oboleli, kao što su promene strukture dojke, promene na koži i bradavicama. No postoje i manje očigledni znakovi:

simptomi raka dojke
Koji su to manje poznati simptomi raka dojke?

Svrab, crvenilo i bol

Bolnost i preosetljivost dojki zna trajati i nakon menstruacije. Oticanje i peckanje, koji se osećaju na dodir, mogu ukazivati na manje poznati tip raka – upalni rak dojke koji se dijagnostifikuje kod 3 odsto svih obolelih od raka dojke.

Isti oblik raka može izazvati oticanje prsa, svrab i bolnost. Koža se može ljuštiti ili imati plave tragove slične onima koji nastaju nakon udarca. Koža može ličiti celulitnim naslagama, a neke žene misle da imaju alergijsku reakciju i svrab povezan s njom.

Ovaj oblik raka brzo napreduje i blokira krvne žile koje hrane kožu zbog čega i dolazi do crvenila i neugodnih pojava.

Manje poznati simptomi raka dojke – Bol u leđima

Kod mnogih slučajeva, pre bilo kojeg drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica. Ovo se najčešće pripisuje bolnim mišićima i kičmi.

No u nekim slučajevima kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima izaziva bol oko kičme i rebara. Ponekad se tumor proširi na ove delove tela.

simptomi raka dojke
Kod mnogih slučajeva, pre bilo kojeg drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica.

Bol i preosetljivost pazuha

Studije pokazuju da se rak dojke najčešće širi u limfne čvorove pazuha. I kao što su otečeni limfni čvorovi vrata i grla simptom gripe, tako se problemi s limfnim čvorovima pazuha mogu javiti pre nego se osete promene na samim grudima.

Bilo kakva bol pazuha je dovoljno ozbiljna da krenete na pregled. Tkivo pazuha može biti tvrdo i kompaktno ili se javlja tvrda kvržica.

Sekret iz bradavice ili promene na njima

Tumor se najčešće javlja ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može zato uzrokovati promene na bradavici, njenoj teksturi, boji i obliku.

Žene mogu imati smanjeno čulo dodira na bradavicama, posebno tokom seksualnog odnosa. Još jedan simptom je neobjašnjiv sekret iz bradavice koji može biti krv, mleko ili bistra tekućina. Lekaru se odmah javite ali imajte na umu da su mnogi tumori benigni, pa ne trebate preterano paničariti.

simptomi raka dojke
Prisustvo kancerogene lezije može zato uzrokovati promene na bradavici

Promena oblika

Neke žene primete da im jedna dojka ima drugačiji oblik jer se tkivo uvlači ili pomiče na drugu stranu. Važno je stoga redovno pogledati svoje grudi kako biste u slučaju kakvih problema uočili razlike.

Nakon što uočite bilo koji od navedenih znakova nužno je što pre obratiti se specijalisti koji će dati pravo objašnjene pojave. Rana dijagnoza može spasiti život i smanjiti neugodnosti.

Preporuka