back to top

Kejt Midlton je plastična princeza

Vojvotkinja od Kembridža izgleda kao ispolirana lutka sa plastičnim osmehom, planski izabrana za ulogu kraljevske snaje jer nema mana, ali ni sopstvenog stava, izjavila je britanska književnica Hilari Mantel.

Kejt 2 Kejt Midlton je plastična princeza

Britanska književnica Hilari Mantel podigla je veliku prašinu u javnosti opisom vojvotkinje od Kembridža kao „plastične princeze” i „ispolirane lutke” koja je planski izabrana za tu ulogu.

Dvostruka dobitnica prestižne književne nagrade Buker rekla je da Kejt deluje kao da je „premazana sjajem”, sa savršenim, plastičnim osmehom.

Mantel je ovu izjavu dala tokom predavanja u Britanskom muzeju koje je održala mesec dana po osvajanju nagrade Kosta za svoj novi roman Leševe na videlo.

Predavanje, naslovljeno „Kraljevski leševi” (Royal Bodies), bilo je posvećeno istaknutim ženama iz kraljevske porodice kroz vekove.

Prema rečima Mantelove, Kejt deluje kao da je planski izabrana za ulogu princeze.

„Nema nijednu manu: bolno je mršava, i više nego što bi iko poželeo, bez hirova je i nastranosti, a ne postoji opasnost da bi mogla da razvije vlastiti karakter.”

„Deluje kao da je precizno, mašinski napravljena. Tako drugačija od Dajane, čija su ljudska nespretnost i emotivna nestabilnost izbijale iz svakog njenog pokreta”, navela je britanska autorka, dodajući da je gledala kako Kejt postaje „bezlična lutka koju definišu krpice koje nosi”.

„Danas je to buduća majka, spakovana u drugu vrstu otrcanih atributa. Kada bude prestala da ima mučnine, štampa će otkriti da blista. Otkriće da je život ove mlade žene bio prazan, jer njen jedini zadatak je rađanje”, objasnila je Mantelova, koja se tokom predavanja pitala i da li je monarhija prikladna institucija za „odraslu naciju”.

Portparol književnice je u izjavi za londonski Telegraf rekao da njen govor nije bio kritičan, već izuzetno „saosećajan” sa ženama kraljevske porodice koje Mantelova vidi kao žrtve svojih sudbina.

Britanski premijer Dejvid Kameron je već reagovao, ocenjujući Hilarin govor kao „reči koje bi mogle da povrede”.