Oko doručka se uvek potrudite – neka bude vizuelno lep koliko i prijatno ukusan, i najvažnije zdrav i neopterećujući za stomak – pa tako započnite dan nečim lepim…
Potrebni su vam:
4 šolje povrćne supe
1 kašika morske soli
1 šolja palente ili kačamaka
1 kašika maslinovog ulja
za ragu:
2 kašike termostabilnog maslinovog ulja
1 čen belog luka, usitnjen
mladi luk, iseckan
8 jako malih šargarepa, ošišćenih i isečenih na pola po dužini
6 rotkvica isečenih na četvrtine
1/2 šolje povrćne supe i vode
1/2 kašike morske soli
220g asparagusa, očišćenog i isečenog po dijagonali na 2 do 3 dela
220g graška
3 kašike peršuna
1 kašika limunove kore
morska so i biber
maslinovo ulje i sveže začinsko bilje za serviranje
Priprema:
Prokuvajte šerpu povrćne supe, dodajte soli i postepeno palentu stalno mešajući. Smanjite temperaturu i nastavite da mešate dok se palenta ne zgusne. Prekrijte šerpu i nastavite da kuvate na tihoj vatri, na svakih 5 minuta mešajući, kako se ništa ne bi zalepilo. Radite to još 30 do 40 minuta, a zatim sklonite sa vatre i dodajte maslinovo ulje.
Za to vreme zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i mešajte minut pre nego što dodate mladi luk, šargarepu, rotkve, povrćnu supu i so. Kuvajte 5 minuta a zatim dodajte asparagus i grašak. Poklopite i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte koru limuna i začine. Servirajte preko palente. Ukrasite uljem i začinskim biljkama.