back to top

Palenta sa raguom

palentaragu Palenta sa raguomOko doručka se uvek potrudite – neka bude vizuelno lep koliko i prijatno ukusan, i najvažnije zdrav i neopterećujući za stomak – pa tako započnite dan nečim lepim…

 

Potrebni su vam:

4 šolje povrćne supe

1 kašika morske soli

1 šolja palente ili kačamaka

1 kašika maslinovog ulja

 

za ragu:

2 kašike termostabilnog maslinovog ulja

1 čen belog luka, usitnjen

mladi luk, iseckan

8 jako malih šargarepa, ošišćenih i isečenih na pola po dužini

6 rotkvica isečenih na četvrtine

1/2 šolje povrćne supe i vode

1/2 kašike morske soli

220g asparagusa, očišćenog i isečenog po dijagonali na 2 do 3 dela

220g graška

3 kašike peršuna

1 kašika limunove kore

morska so i biber

maslinovo ulje i sveže začinsko bilje za serviranje

 

Priprema:

Prokuvajte šerpu povrćne supe, dodajte soli i postepeno palentu stalno mešajući. Smanjite temperaturu i nastavite da mešate dok se palenta ne zgusne. Prekrijte šerpu i nastavite da kuvate na tihoj vatri, na svakih 5 minuta mešajući, kako se ništa ne bi zalepilo. Radite to još 30 do 40 minuta, a zatim sklonite sa vatre i dodajte maslinovo ulje.

Za to vreme zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i mešajte minut pre nego što dodate mladi luk, šargarepu, rotkve, povrćnu supu i so. Kuvajte 5 minuta a zatim dodajte asparagus i grašak. Poklopite i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte koru limuna i začine. Servirajte preko palente. Ukrasite uljem i začinskim biljkama.