back to top

Neke naše mane koje mogu biti vrline

Jedno malo istraživanje dokazalo je kako bes, ljubomora, tuga i ostale slične emocije koje smatramo negativnim, mogu zapravo biti vrlo dobre za nas.

212701 zena razmislja foto shutterstock 2 Neke naše mane koje mogu biti vrline

Evo i kako:
Bes podstiče kreativnost
I to je naučno dokazano, malim eksperimentom u kojem je učestvovalo 100 profesionalnih kreativaca. Oni koji su dan započeli negativnom emocijom kakva je ljutnja, dan su završili poslovno uspešnije. Kako? U pokušaju što bržeg zaboravljanja stvari koje su ih naljutile, ispitanici su se više i bolje usredsredili na posao.
Pesimizam je nova produktivnost
Ljudi koji u svemu gledaju samo ono što može “poći po zlu” su i oni koji u stalnom strahu od neuspeha, anksioznost pretvaraju u akciju. Jedno je istraživanje pokazalo kako pesimisti mogu biti jednako efikasni kao i “strategijski optimisti” , iako se to ne bi reklo na prvu loptu.
Ljubomora poboljšava kvalitet života
Prvo što bi trebalo jeste da se zapitamo zašto smo ljubomorni. U takvim situacijama shvatamo koje nam stvari fale u životu te krećemo u ostvarivanje istih, kako bi bili srećniji.
Gubitak nas čini boljima
Zahvalnije, tačnije. Čini se kako ona “ne znaš šta imaš, dok to ne izgubiš” ima itekakvu vrednost. “Tada najbolje shvatamo šta imamo, postajemo zahvalni na svemu tome te više cenimo ono što imamo”, otkrio je jedan od vođa istraživanja.