back to top

Nana protiv preterane dlakavosti kod žena

Različiti samonikli oblici mente odomaćeni su u umerenom geografskom području celog sveta. Postoji čitav niz vrsta i varijeteta, od kojih neke i botaničari veoma teško međusobno razlikuju. Svima poznata mirisna biljka menta raste na senovitim i vlažnim mestima.

Nana Mint Nana protiv preterane dlakavosti kod žena

Klasasta metvica je vrsta koju najčešće srećemo u našim baštama. Izraste do 60 centimetara, ima sveže zelene stabljike i svetle ljubičaste cvetiće složene u metlice.
Paprena menta, odnosno nana, retko se upotrebljava u kulinarstvu, ali je zato čaj od ove biljke svuda omiljen. Blagotvorno deluje na rad želuca, creva i jetre, otvara apetit i sprečava upale od posebnog značaja je za osobe s poremećenim varenjem, prolivom, grčevima, neprijatnim zadahom iz usta. Koristi se i u farmaceutskoj industriji, gde se dodaje pastama za zube, a dobra je i kao začin za jela od mesa i jaja.

Najpoznatija je engleska menta nezvana još sorta Mitcham ili jiš poznatija pod nazivom spermint. Aroma njenih listova je osvežavajuća i pomalo podseća na kim, a od nje se pravi i poznati marokanski čaj.
Prema najnovijem otkriću turskih naučnika ukoliko žene dva puta dnevno piju ovaj čaj, on snižava nivo muških hormona koji uzrokuju preteranu dlakavost kod žena (dlačice na stomaku, licu i grudima).
Preterana dlakavost kod žena se zove hirurdizam i nije ozbiljan poremećaj ipak se zbog estetskih razloga koji deluju na psihu žena leči lekovima koji utiču na nivo muških hormona u krvi. U organizmu svih žena se stvara mala količina muških hormona u koje spada i testosteron, ali ako je njihova koncentracija veća dolazi do pojačane dlakavosti . Ponekad je uzrok preteranoj dlakavosti neko ginekološko oboljenje kao što je policistični ovarijalni sindrom.

Prema turskim naučnicima ova sorta nane (Mentha spicata Labiatae) bi mogla da bude odlična alternativa hormonalnim preparatima. U eksperimentu je učestvovalo 21 žena sa hirurdizmom od kojih je 12 patilo od ove pojave usled policističnog ovarijalnog sindroma. One su 5 dana tokom folikularne faze menstroalnog ciklusa, dva puta dnevno pile dve šolje čaja od nane (po 250ml čaja napravljenih od po 5g nane, koja stoji 10min potopljena u vreloj vodi).

Naučnici su ustanovili značajno smanjenje slobodnog (aktivnog) testosterona u krvi i povećanje količine nekoliko ženskih hormona. Celokupna količina testosterona se nije smanjila ali se veći deo hormona vezao za proteine i tako postao neaktivan.

Prema profesoru Mehmet Numan Tamer potrebno je još ispitivanja kako bi se testirala pouzdanost engleske mente u lečenju dlakavosti. Još uvek nije poznat način i koje materije iz nane deluju na smanjenje koncentracije muških hormona kod žena pa je još uvek neophodno da žene koje pate od hirurtizma prođu kroz lekarske preglede i lečenje koje preporuči lekar.