back to top

Kako izabrati pravu kremu za sunčanje?

Kreme za sunčanje su važne za zaštitu kože, ali ni jedna od njih ne štiti u potpunosti od štetnih efekata prekomernog izlaganja ultravioletnom zračenju, upozorili su stručnjaci.

plaza Kako izabrati pravu kremu za sunčanje?

 

Duži boravak na suncu bez zaštite nije preporučljiv, izjavila je Tanjugu dr Vesna Pantić-Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dodajući da ultravioletno zračenje može da izazove niz opasnih posledica – od opekotina i ubrzanog starenja kože do smanjenja odbrambene sposobnosti organizma i povećanog rizika od maligniteta kože.

Kad je u pitanju izbor krema za sunčanje, treba voditi računa da zaštitni faktor (SPF) bude najmanje 30, rekla je ona, uz napomenu da visina tog faktora nije baš najbolji pokazatelj karakteristika kreme i da zato može da dovede u zabludu da proizvod kompletno štiti od sunca.

Dr Pantić-Palibrk je objasnila da se zaštitni faktor odnosi na crvenilo kože, što znači da krema sa oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekotine od sunca.

“Kada birate kremu, preporuka je da se odlučite za onu koja, pored odgovarajućeg SPF faktora, ima oznaku da štiti i od UVA zračenja”, izjavila je dr Pantić-Palibrk.

Ona je dodala da je veoma važan i savet da se zaštitna krema koristi u dovoljnim količinama. Prema podacima stručnjaka, potrošači u proseku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime umanjuju zaštitu čak i za više od pola.

“Za zaštitu celog tela odrasle osobe prosečne visine potrebno je utrošiti oko 35 grama kreme ili oko šest kafenih kašičica, pa je pakovanje od 200 grama dovoljno za samo pet-šest mazanja”, rekla je dr Pantić-Palibrk i podsetila da kremu treba ponovo naneti posle svakog kupanja, plivanja ili brisanja peškirom, s tim što se ponovljenom primenom ne može produžiti preporučeni boravak na suncu.

Ona je naglasila da je za zaštitu najvažnije da se između 10 i 16 sati što manje boravi na suncu i da se, uz laganu odeću koja prekriva veći deo tela, koriste šeširi i naočare za sunce. Posebno treba voditi računa da se bebe i mala deca ne izlažu direktno sunčevim zracima.

Govoreći o rasprostranjenim zabludama, dr Pantić-Palibrk je istakla da su maslinovo i druga prirodna ulja vrlo korisna za negu kože, ali da ne poseduju zaštitne faktore, tako da ne mogu da budu zamena za kreme za sunčanje.