back to top

KAKO DA PREPOZNATE ORGANSKU KOZMETIKU

organska kozmetika KAKO DA PREPOZNATE ORGANSKU KOZMETIKUNikada više nego u poslednje vreme, nije se govorilo o  štetnosti nekih sastojaka koje sadržekozmetički proizvodi, zato se o organskoj kozmetici se u zapadnim zemljama sve više govori,  isto koliko i o organskoj hrani. Kod nas tek u tragovima možete naći neki kozmetički proizvod koji je označen kao organski i svaki od njih je neuporedivo skuplji od klasičnih proizvoda.

Tekstovi koji promovišu organsku kozmetiku uglavnom su okrenuti efikasnosti ovih proizvoda, očuvanju okoline, ali i tome da vodite računa o proizvodima kojima negujete svoje telo. Nažalost, mnogi proizvodi koji su obeleženi kao prirodni, ekološki, imaju na sebi oznaku “eko”, “bio” ili “eko-bio” ne poštuju uvek pravila zbog kojih mogu da nose ovu oznaku.

Organska kozmetika, pre svega, ne treba da sadrži vosak i silikone, boje i komponente koje nisu biorazgradive, koje su bile izložene radijaciji, sintetičke mirise,  GMO i životinjske sastojke, osim mleka, meda, jaja, lanolina. Biljni sastojci koje sadrže moraju biti isključivo organskog porekla.

Ako želite da koristite organsku kozmetiku i budete sigurne da ćete dobiti ono što ste kupile, morate pažljivo čitati etikete na proizvodima  i to do poslednje stavke jer one supstance koje ne bi trebalo da se nađu u njima su obično na poslednjem mestu. Ono što može da vas zavara su nazivi elemenata na latinskom ili engleskom. Latinski naziv za neku biljku uopšte ne znači da je ona organskog porekla a engleski se uglavnom koristi za sintetička i polusintetička jedinjenja koje proizvod sadrži.

Većina kozmetičkih proizvoda sadrži konzervanse, bez njih ne mogu dugo da traju  nakon čega više nisu bezbedni.  Međunarodna nomenklatura kozmetičkih proizvoda navodi da se kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima mogu koristiti samo šest supstanci u ukupnom procentu koji ne prelazi 5%, to su:

Benzoeva kiselina i njene soli

Dehydroacetic kiselina i njene soli

Propionska kiselina i njene soli

Salicilna kiselina i njene soli

Sorbinska kiselina i njene soli i

Benzil alkohol.

Da bi se neki kozmetički proizvod nazvao organskim, mora da sadrži 95% sastojaka prirodnog/organskog porekla, a da bi mogao da se nađe u prodaji mora da bude sertifikovan.

Ono što treba da znate je da organski kozmetički proizvodi imaju mnogo kraći rok trajanja od neorganskih proizvoda, jer prirodni konzervansi imaju kraći rok trajanja od sintetičkih.

Izvor: amando.it