back to top

7 tradicionalnih i spektakularnih grčkih jela koje svako mora da proba

Letovanje je za mnoge od nas najvažniji i najiščekivaniji događaj u godini. A ako ste od onih koji već na zimu krenu da kuju planove za leto Grčka 2025. je i više nego siguran izbor. Postoji mnoštvo razloga da otputujete u ovu prelepu mediteransku zemlju (azurno more, plaže sa belim peskom, drevni spomenici), ali najbolji, a možda i najvažniji, je da probate neverovatne grčke specijalitete.

Bilo da odsedate na kopnu, ili na nekom od prelepih grčkih ostrva, zagarantovano je da ćete uživati u fenomenalnoj hrani. Čak i ako niste u prilici da otputujete u Grčku, možete se i sami okušati u pripremi nekih od ovih specijaliteta ili posetiti lokalni grčki restoran i uživati svim čulima.

Za početak, predstavljamo vam sedam ukusnih fenomenalnih grčkih specijaliteta koje morate probati bar jednom u životu.

Souvlaki

Postoje sendviči, a zatim postoji suvlaki, koji je kao potpuno drugi univerzum. Kao jedno od popularnijih grčkih jela, to je nešto što ćete lako pronaći bez obzira u kom delu zemlje da se zadesite, a prilično je lako napraviti ga i kod kuće.

Suvlaki se obično pravi od mariniranog mesa poput svinjetine, piletine, govedine ili jagnjetine pečene na ražnju, a zatim se stavlja u toplu pita ili preko salate, potopljeno u caciki sosu. A ako želite, u suvlaki uvek možete dodati i nekoliko pečenih krompirića.

Često se smatra brzom hranom, pa je suvlaki i vrlo zgodan „za usput“. Međutim, to ne znači da je ovo jelo jednostavno i „bez pedigrea“. Kako je za grčki Reporter rekao istraživač George Katsos, generalni direktor DoitinAthens, ovaj specijalitet ima istorijat dug oko 4.000 godina. „Prema arheološkim nalazima, stanovnici Grčke su jedni od prvih ljudi na svetu koji su pre skoro četiri milenijuma narezali i ispekli nekoliko vrsta mesa, primenjujući novu metodu pečenja na tradicionalni proces kuvanja iz neolita,“ rekao je Katsos.

Saganaki

Saganaki bi se mogao svrstati među najbolja predjela na svetu, a super ga je lako napraviti sam. „Saganaki“ zapravo potiče od turske reči sahan, što u prevodu znači „bakarno jelo“, a njena najukusnija iteracija je svakako prženi sir. Obično podrazumeva tvrdi sir (halumi, gravijera, kefalogravijera ili feta sir od kozjeg mleka) uvaljan u brašno, a zatim pržen u malom tiganju da bi se postigle hrskave smeđe ivice. Ostalo je na vama.

Neki restorani u Grčkoj ga služe preliven medom i orašastim plodovima, a drugi ga ostavljaju čistim, ali bez obzira na koji način ga pripremate, prženi sir ne može da ne ispadne dobro.

Spanakopita

Još jedan retrospektivni klasik u grčkoj kuhinji je spanakopita, ta ukusna i slasna poslastica koju verovatno znate kao pita od spanaća. Grci su to jelo pravili vekovima. Slojevi tankog testa isprskaju se puterom ili maslinovim uljem i premazuju mešavinom spanaća, mladog luka, feta sira i jaja pre nego što se sve zapeče u rerni.

Obično se služi kao predjelo, ali sigurno je da nećete ostati gladni ni ako spanakopita bude glavna zvezda večere.

Dolmades

Od same pomisli na dolme automatski nam „kreće voda na usta“. I zaista, u pitanju je pravi grčki specijalitet.

Priprema ovog jela počinje naslaganim listovima vinove loze, spremnim za punjenje. Nadev se obično priprema od pirinča i začinskog bilja, a ponekad može sadržati i mleveno meso, pa budite oprezni ako ste želeli vegetarijanski obrok.

Ipak, u pripremi nadeva za dolme možete biti beskrajno kreativni. Pomenućemo samo riblje meso, kelj i bulgur, a stvari prepustiti vašoj mašti.

Moussaka

Kada poželite pravi krepki grčki obrok, musaka je siguran i obavezan izbor. To je ultra-tradicionalno jelo i bio bi pravi izazov pronaći restoran u Grčkoj koji ne služi neku od varijanti musake.

Musaka se najčešće pravi od patlidžana i krompira, zajedno sa govedinom ili jagnjetinom. Zatim se obično prelije kremastim bešamel sosom, ali možete pronaći i dosta vegetarijanskih verzija širom zemlje, ili ga lako napraviti bez mesa i kod kuće. Samo napred i igrajte se sa sastojcima, dodajte i oduzimajte šta god poželite.

Avgolemono

Avgolemono je supa koja izaziva pomešane emocije. Srećne, jer je fenomenalna, ali i tužne jer većinu može da podseti na supu koje su nam mame pripremale kada smo bili bolesni.

Avgolomono je kao domaća pileća supa, napravljena od pilećeg bujona, žumanca i limunovog soka, kao i pirinča i ponekad iseckane piletine. Supa je jednostavna za pravljenje, super je zadovoljavajuća tokom hladnih dana i idealan lek ako vam curi nos.

Loukoumades

Bez brige, Grčka kuhinja nudi mnoštvo slatkih poslastica, među kojima su lokme definitivno jedna od poznatijih.

Kao i ostala jela na ovoj listi, i ova delicija datira praktično oduvek, jer su i stari Grci voleli dobro da se zaslade. One su takođe super jednostavne za pravljenje –  zamislite ih kao uštipke od prženog testa, koje se zatim preliju medom, cimetom, orašastim plodovima ili još šećera.

Ovo je bio samo delić ponude fenomenalne grčke kuhinje, koja svojom raznolikošću recepata i namirnica može da zadovolji bukvalno svim ukusima. Kada se zadesite u Grčkoj i pritom ogladnite, slobodno budite kreativni i hrabri u izboru jela kojim ćete obradovati stomake, jer vrlo su male šanse da ćete pogrešiti.