back to top

Da li pravilno perete kosu ?

Verovatno ste pomislili da postavljamo glupo pitanje, al obično pranje kose, ukoliko želite da to uradite na pravilan način koji će joj najviše prijati, i nije baš tako jedostvano kao se misli.
pranje kose Da li pravilno perete kosu ?
Prva stvar koju ne razlikujemo je ta da nije kosa masna, već vlasište. Žljezde vlasišta su te koje, lučeći loj, maste kosu. Uzroci mogu biti genetski ili hormonski i upravo zbog uticaja hormona masno vlasište je vrlo čest problem  u pubertetu.

Sledeće pogrešno verovanje je da kosu ne treba često prati jer se tako još brže masti. Međutim, često pranje ne uzrokuje pojačano lučenje loja, već, naprotiv, može da doprinese da se stanje normalizuje. Pažnju treba obratiti na spoljašnje uslove – vrućina i nedovoljno prozračeni prostori mogu da izazovu širenje krvnih sudova što dovodi do povećane aktivnosti žlezda.

Vlasi su sačinjene od keratiniziranih odumrlih ćelija koje su međusobno povezane proteinskom supstancom. Vetar, sunce ili topao vazduh iz fena mogu da oštete proteine u kosi. Kutikule se rastvaraju, kosa gubi elastičnost i mekoću i postaje iskrzana.

Stres, neuredna ishrana i netolerancija određenih namirnica neki su od najčešćih uzroka pojave peruti. Dolazi do povećane ćelijske promene što izaziva ljuštenje vlasišta. Problem se možete rešiti upotrebom šampona protiv peruti, koji treba koristiti naizmenično sa običnim blagim šamponom.

Nije nužno da osoba koja ima suvu kosu ima i suvo vlasište. Naprotiv, “mešani” tip kose vrlo je raširen. U tom slučaju vlasište je masno zbog prekomernog lučenja loja, a vlasi su suve i ispucale zbog štetnog delovanja klimatskih faktora, boja za kosu ili trajne.

Kako se pravilno pere kosa:

• Svaki put kad perete kosu, priuštite sebi laganu masažu vlasišta jagodicama prstiju jer ćete na taj način podstaknuti cirkulaciju.

• Za bolji učinak balzama, ostavite ga da deluje deset minuta, a kosu umotajte u aluminijsku ili providnu kuhinjsku foliju.

• Kad ispirete šampon i balzam s kose, poželjno je da voda bude što hladnija. Na taj način nećete podstaknuti žlezde vlasišta da izlučuju više loja.

Izvor: jutarnji list