back to top

Kako da izaberem pravu flaširanu vodu?

Da li bi trebalo da uzmemo još nešto u obzir? Taj delić sekunde koji izdvajamo za izbor svake namirnice u prodavnici, može biti vrlo važan.

flasirana voda Kako da izaberem pravu flaširanu vodu?

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača i veliki broj različitih voda. Različite su po ambalaži, dizajnu, ceni, ukusu ali i po sastavu! Da biste saznali o flaširanoj vode koju unosite u svoj organizam, počnite da čitate etikete. Pored glavnih informacija o sastojcima, etiketa sadrži i informacije o poreklu vode i načina na koji je ona obrađena. Za neke detaljnije informacije možete i da pozovete proizvođača ili posetite sajt vode koja vas zanima.

Šta je to na šta prvo treba da obratite pažnju? Prvo treba da pročitate kakav je hemijski sastav vode, kako je obrađena, odakle je došla a naposletku i da testirate kakvog je ukusa. Tako, recimo, sastav arteške vode, podzemne vode, vode sa izvora, zavisi od njihovog okruženja. Neke vode potiču iz dubina koje su potpuno zaštićene od zagađenja!

Osim toga, poreklo vode utiče i na nivo minerala: postoje slabomineralne, mineralne i visoko mineralne vode. Sadržaj minerala, soli i oligoelemenata u vodama treba da bude optimalan ili drugim rečima uravnotežen kako bi zadovoljio sve potrebe našeg organizma. Od količine minerala u vodi zavisi kojom brzinom se voda transportuje iz creva u krv. Zbog toga nije dobro da količina minerala bude ni preniska, ni previsoka. Takođe, ako količina minerala nije uravnotežena, bubrezi mnogo više rade i zamaraju se. Naš organizam ove materije ne skladišti i kako je neophodno svakodnevno unositi dovoljne količine vode, tako je bitno i da zadovoljimo naše mineralne potrebe. U svemu, pa i u ovome je ključna prava mera.

Slabomineralne vode imaju nizak sadržaj mineralnih materija. Pošto su vrlo blage, brzo prolaze kroz organizam pa su veoma pogodne za trudnice i dojilje kao i za bebe i odojčad.
Slabomineralne vode najpovoljnijeg mineralnog sastava su “univerzalne” jer se preporučuju svim uzrastima i zdravi ljudi ih mogu konzumirati u neograničenim količinama. Smatra se da ove vode imaju idealan balans minerala koji je fiziološki najblagotvorniji za organizam.
Mineralne vode se posebno preporučuju sportistima i veoma aktivnim osobama. Smatra se da povećana vrednost elektrolita u ovim vodama pospešuje brzo osveženje i pravilno hidriranje tela. Poželjno je piti vodu pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. S druge strane, starijim osobama se ne preporučuju mineralne flaširane vode u velikoj količini jer, najčešće, imaju viši nivo natrijuma što nije preporučljivo za hronične bolesti poput srčanih oboljenja ili hipertenzije

Kako sastojci vode mogu da pomognu organizmu da se bolje rehidrira tako mogu i da mu štete. Stoga je važno utvrditi da je voda pravilno obrađena i tehnički ispravna, da ne sadrži pesticide, različite otrovne i štetne materije. Ono što je nama od vode potrebno je sigurnost, blagotvorni uticaji na zdravlje kao i ukus.

Poznata je izreka “ti si ono što jedeš”. Može se slobodno dodati “i ono što piješ”. Zato čitajte šta pijete! I uživajte jer će vam dovoljno vode prijati.

Izvor: lekarinfo.com