back to top

11 najčešćih oboljenja ženskog reproduktivnog sistema

Reproduktivni sistem kod žena je podložan mnogim oboljenjima koja mogu biti veoma neugodna i neprijatna, a neka od njih imaju kapacitet da ozbiljnije naškode plodnosti ili dovedu do vrlo ozbiljnih bolesti.

Zbog toga je veoma važno da se maksimalno obrati pažnja na prevenciju kako bi se očuvalo zdravlje reproduktivnih organa, ali i da se u redovnim rokovima odlazi na pregled kod izabranog ginekologa.

Milioni žena širom sveta imaju problema sa infekcijama i oboljenjima reproduktivnih organa pa je veoma važno i da one same znaju da prepoznaju određena stanja i simptome.

Ovo su neka od najčešćih oboljenja kod ženskog reproduktivnog sistema:

Inflamatorna bolest karlice

Za razliku od muškaraca, trbušna duplja kod žena je podložnija infekcijama i upalama jer je preko reproduktivnog trakta otvorena za spoljašnju sredinu.

Postoji mogućnost da bakterije uđu kroz vaginu izazivajući na taj način upalu.

Ukoliko se upala zapostavi, ukoliko se ne leči ili se više puta ponavlja, može doći do takozvane blokade materice i neplodnosti.

Prolaps (ispadanje) materice

Materica je ligamentima pričvršćena iznad vagine i time se sprečava klizanje i padanje grlića materice kroz vaginalni otvor i ne može doći do prolapsa materice.

Problem sa prolapsom materice rešava se operativnim zahvatom. 

Endometrioza i adenomioza

Ovo su dve potencijalne bolesti reproduktivnog sistema koje su uzrokovane abnormalnim rastom endometrijuma. Endometrijum je tkivo koje oblaže matericu, to je njena unutrašnja sluznica. 

Kada se endometrijum formira u drugim delovima reproduktivnog sistema, na spoljašnjem delu materice, jajnika ili jajovoda, takvo stanje nazivamo endometrioza.

Ukoliko se pak ovakve pojave dogode u mišićima koji okružuju matericu, takvo stanje nazivamo adenomioza.

Tkivo endometrijuma se potiskuje iz tela sa završetkom menstrualnog ciklusa, ali njegov abnormalni rast može dovesti do jačeg bola u stomaku ili karlici.

Seksualno prenosive bolesti

Ovo su vrlo česta oboljenja kako kod žena, tako i kod muškaraca, a uzrok svega je nedovoljna higijena i nebriga za seksualno ponašanje.

Polno prenosive bolesti kod žena mogu izazvati ozbiljnije komplikacije pa tako klamidija, sifilis, gonoreja i genitalni herpes mogu dovesti do težih upalnih procesa karlice ukoliko se na vreme ne leče.

To može ostaviti ožiljke na jajovodima, a time rastu šanse za neplodnost ili vanmateričnu trudnoću. 

Miom materice

Ponekad je moguće da benigni tumori rastu u mišićnom zidu materice. Njih nazivamo miomi ili fibroidi materice. Mogu izazvati pojačano mokrenje, obilno krvarenje, bol u donjem delu leđa, ali i bol tokom menstrualnog perioda i tokom snošaja, kao i pobačaje i neplodnost.

Kod oko 20 odsto žena mlađih od 50 godina razvijaju se ovakvi miomi, a najefikasnije se rešavaju intervencijom i odgovarajućim lekovima.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika nastaje zbog pojačane količine androgena u jajnicima. Povećani nivo hormona ometa proces ovulacije što dalje vodi do pojave cisti na jajnicima.

Ovaj sindrom može izazvati neplodnost i utiče na oslobađanje jajne ćelije u toku menstrualnog ciklusa.

Policisticni jajnici simptomi najbolje se ogledaju kroz gubitak kose, pojavu akni, bol u karlici, masnu kožu ili kroz pojavu dlačica na licu i telu.

Ne postoji lek za ovo oboljenje ženskog reproduktivnog sistema, ali se stanje može uspešno kontrolisati hormonskom terapijom.

Vaginitis (zapaljenje vagine)

Vaginitis je termin koji se odnosi na infekciju i upalu vagine. Razlozi za vaginitis mogu biti loša higijena, polno prenosive bolesti, virusi, gljivice ili bakterije.

Simptomi su najčešće neprijatan miris vagine, neočekivani vaginalni sekret, iritacija u i oko vagine, kao i teškoće pri mokrenju.

Za rešavanje vaginitisa mogu se koristiti lekovi sa antibiotskim ili antigljivičnim svojstvima.

Ženska neplodnost

Nemogućnost začeća nakon mnogih pokušaja može ukazivati na neplodnost.

Nepravilnosti po pitanju trajanja menstrualnog ciklusa ili njegovo odsustvo može ukazivati na nedostatak ovulacije.

Razlozi za neplodnost mogu biti različiti i nekada su uzrokovani drugim bolestima ženskog reproduktivnog sistema.

Čak u 25 odsto slučajeva neplodnosti kod žena uzrok je nepravilna proizvodnja hormona ili neka vrsta problema sa jajnicima. Takođe, neplodnost mogu izazvati i ošetećenja kod uterusa, jajovoda ili grlića materice, ali i mnoga druga oboljenja ili spoljni uticaji.

Ciste na jajnicima

Jajnici služe za razvoj i sazrevanje jajnih ćelija tokom menstrualnog perioda. Ipak, sasvim je moguće formiranje cista na spoljašnjoj ili unutrašnjoj površini jajnika. One su ispunjene tečnošću i nisu posebno štetne, a nestaju uglavnom nakon nekog vremena bez potrebe za tretmanom.

Nažalost, postoji šansa da ove ciste naprave ozbiljan problem pri uvrtanju ili rupturi jajnika pa je važno redovno ići na ginekološke preglede kako bi se u ranoj fazi identifikovali svi potencijalni problemi.

Rak jajnika

Rak jajnika započinje u jajnicima, a može se širiti unutar karlice i abdomena. Glavni simptomi su zatvor, redovna potreba za mokrenjem, bol u predelu karlice, gubitak težine i nadimanje u stomaku.

Šanse za pojavu raka jajnika su veće kod žena koje su u porodičnoj istoriji imale Linčov sindrom, rak dojke ili jajnika.

Iako ga nije lako otkriti, mnogo ga je lakše lečiti kada je kancer ograničen samo na jajnike.

Ženska seksualna disfunkcija

Iako nije jedna od onih tipičnih bolesti ženskog reproduktivnog sistema, ženska seksualna disfunkcija je zapravo nedostatak stimulacije tokom seksualnog odnosa.

Prateći simptomi mogu uključivati i bol tokom odnosa, smanjenu seksualnu želju, poteškoće u uzbuđenju ili anorgazmiju.

Istraživanje Bostonskog Univerziteta navodi da je želja mentalno stanje koje je stvoreno spoljašnjim i unutrašnjim stimulansima koji izazivaju i provociraju potrebu za upuštanje u seksualne aktivnosti.

Prema ovom istraživanju želja se sastoji od bioloških korena (delovanja hormona), motivacije i kognitivnih pitanja.

Lečenje pre svega zavisi od uzroka. Važno je znati da postoje različite tehnike za poboljšanje genitalne stimulacije, kao i za smanjenje bola tokom odnosa, a tu je i mogućnost razgovora sa terapeutom kao odlična opcija da se pronađe koren problema.